понеділок, 11 червня 2018 р.

Фемінітиви – що це за “фрукт”? І з чим його “їдять”?

Останні кілька років українська мова дедалі більше насичується фемінітивами — новоутворами від назв професій, що раніше вживалися виключно в чоловічому роді. Вже нерідко можна почути: членкиня, політикиня, директорка тощо.Чим зумовлений цей процес і чи має він підстави?

  • Фемінітиви  властиві українській мові давно, це не тільки данина моді.  Однак дехто вважає, що їх використання – приниження ролі жінки, а іменник чоловічого роду ніби "підіймає" її до рівня чоловіка.
  • В українській мові потенційно закладена можливість творити фемінітиви за допомогою найпродуктивнішого суфіксу -к- (аптекар-аптекарка, бригадир-бригадирка, прем’єр-прем’єркка) та менш продуктивних -ин-  (фахівець-фахівчиня, майстер-майстриня, виборець-виборчиня), -иц- (службовець-службовиця, підприємець-підприємиця).
  •  Однак з тієї причини, що вони похідні від назв чоловічого роду, їх сприймають як меншовартісні, а рідкість їх вживання приперчена мовним сексизмом.
  • Нині утворення від іменників чоловічого роду назв жіночого є продуктивним. Для нас абсолютно нормальним є вживання паралельних форм - студент-студентка, філолог-філологиня, чернець-черниця, літертаурознавець-літературознавиця, магістр-магістрантка, натомість дивують форми на зразок - фотограф-фотографиня, посол-послиня чи посолка, доктор-докториця, академік-академиня тощо.

Тож фемінітиви — потреба часу, а свідоме їх вживання — це  повернення в правильне мовне русло, що впливає передусім на вирішення гендерних проблем суспільства.Тому що сьогодні жінка — фахівчиня, яка абсолютно ні в чому не поступається фахівцю.
  • Перевірте себе на знання фемінітивів. 10 питань і 3 варіанти відповіді,лише одна  відповідь вірна.
  • Що ж, поїхали ?  Відповіді в кінці статті - не підглядай !

Як ви назвете науковицю в галузі історії?

Жінка на чолі підприємства, установи чи закладу освіти це:

Жінка, яка займається ткацтвом, це:

Ким є жінка-пілот?

У магазині торгує:

Як ще можна назвати начальницю?

Депутатка Надія Савченко – це:

Жінка, яка працює сомельє, це:

Як ви назвете жінку, яка входить до якоїсь спілки?

Доволі поширеним в Україні є слово "порохобот". А якщо це жінка?


Відповіді :
1.2.
2.1
3.2
4.3
5.2
6.2
7.2
8.3
9.1
10.3.
Корисне посилання на статтю  ТУТ.

    Немає коментарів:

    Дописати коментар

    Мейнстрім неологізмів

    Мова – це арифметика літер, математика гіпотез, аксіом, алгоритмів. Неологізми у мові (слова-новотвори) як кількісно-якісні скалярні змінні ...