вівторок, 12 червня 2018 р.

Образ України в південнокорейських ЗМІ

    У сучасному світі формування іміджу держави є надзвичайно складним та взаємопов’язаним процесом у сфері внутрішньої та зовнішньої політики. На думку З. Циренжапова, «імідж держави – це маюча характер стереотипу, емоційно забарвлена сукупність уявлень про країну в основних сферах її життєдіяльності: політичній, економічній, соціальній, науковій, культурній,спортивній. 

Комунікативними елементами іміджу держави є код, символ, стереотип,бренд».
Прийнято вважати, що імідж держави на міжнародній арені створюється за допомогою інформації, яка надходить про неї через офіційні та неофіційні канали, ЗМІ, інтернет, тощо.

Ця розвідка є результатом аналізу вересневих публікацій трьох основних корейських щоденників, в яких згадується Україна. Загалом “Чосон Ільбо” згадав про нашу державу 8 разів, а “Джунґан Ільбо” і “Донґа Ільбо” – по 5 разів кожне видання. Якщо порівняти з двома попередніми місяцями, цього разу простежується суттєве зменшення відповідного контенту.


Як бачимо, найбільше інформації припадає на категорії “Спорт” та “Міжнародні відносини”. Разом з тим, помічаємо збільшення статей в рубриці “Суспільство”. 

Коротко зупинимося на основному змісті новин. Повертаючись до теми ракетної програми КНДР, “Чосон Ільбо” на своїх шпальтах подає статтю про двох ув’язнених в Україні північнокорейських шпигунів, які в 2011 році були затримані за спроби вкрасти технологію на підприємстві “Південмаш”. У матеріалі, зокрема, йдеться про деякі подробиці арешту, про відбуття покарання та можливе повернення на батьківщину.

Іншою темою публікацій стало судове рішення про арешт акцій “Мотор Січ”, які перебувають у власності китайської компанії Skyrizon, через підозри про спробу перемістити активи зазначеного підприємства з України, що, ймовірно, призведе до його ліквідації.

Пишуть також про захоплення “Путіним українського Криму”, що є “порушенням домовленостей” з огляду на те, що Київ відмовився від ядерної зброї в обмін на безпекові гарантії. Таким чином, за словами авторів відповідної статті, “без сили неможливо підтримувати мир, і це є трагедією без’ядерної держави”. В іншому матеріалі зазначається про розслідування ФБР діяльності Пола Манафорта в Україні, а також про проведення Кремлем найбільших з часів вторгнення в Грузію та Україну військових навчань біля кордонів країн НАТО.

До новин “Культури” можна зарахувати повідомлення про те, що незабаром корейські глядачі зможуть побачити чергову частину розважальної програми Grandpas over Flowers, події якої цього разу розгортаються в Україні. Варто зауважити, що зазначений медіапродукт знімають по черзі в різних країнах світу.
У галузі спорту згадують тенісистів Еліну Світоліну та Олександра Долгополова, а також пишуть про поразку ФК “Шахтар”.
І наостанок  інформація про новини, присвячені лише Україні або ті матеріали, в (під)заголовках до яких безпосередньо фігурує назва нашої держави, її територіальні складові, імена українців тощо.



Отже, цього разу з-поміж 18-ми матеріалів зі згадками про Україну лише незначна частина присвячена безпосередньо нашій державі. Йдеться про суттєве зменшення зазначеного показника у порівнянні з минулим місяцем. Таким чином, дається взнаки залежність української адженди аналізованих видань від динаміки висвітлення її у світовій пресі.
Інформацію взято із сайту

Немає коментарів:

Дописати коментар

Мейнстрім неологізмів

Мова – це арифметика літер, математика гіпотез, аксіом, алгоритмів. Неологізми у мові (слова-новотвори) як кількісно-якісні скалярні змінні ...